Turizm İşletme Belgesi, isminden de anlaşılacağı gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çeşitli şartlar ve denetim sonrasında verilen bir belgedir. Turizm İşletme Belgesi, bakanlığın belirlediği kriterlere göre ve başvuru aşamasındaki raporlara göre yönlendirme yapılarak alınabilmektedir. Toplum içerisinde bu belge “yıldız” adıyla da bilinmektedir. Turizm İşletme Belgesi bir işletmenin büyüklüğünü, kullanım amacını, şartlara uygunluğunu ve yeterliliğini gösterir.

Turizm İşletme Belgesi alabilmek için işletmenin ya yatırımını bitirmiş olması ya da daha önceden belediye ruhsatı ile faaliyete geçmiş olması gerekmektedir.Yeni çıkan yasa ile belediye ruhsatlı işletmeler için de, artık Turizm İşletme Belgesi almak zorunlu hale gelmiştir.

Bunun dışında turizm tesislerine yönelik yatırımlarınızın tamamlanması sonrasında işletmenizin faaliyete geçmesi ile alınması gereken belgedir. Turizm İşletme Belgesi aynı zamanda yatırım teşvik belgenizin de kapatılması için gereken bir belge olup, turizm yatırım belgeniz yatırımınızın tamamlanması ile turizm işletme belgesi almak zorundadır.

Şunu diyebiliriz ki turizm işletmelerinin tamamı için Turizm İşletme Belgesi almak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

Turizm İşletme Belgesi’nin ön başvuru süreçleri vardır bu aşamadan sonra denetim aşamasına geçilir. Denetim sonrasında ise değerlendirme kurulunun onayıyla Turizm İşletme Belgesi alınır. Bu belgeye sahip firmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı denetimine girmiş olur. Bu da demek oluyor ki diğer kurumların, yapacakları denetimlerde önceden bakanlık izni almaları gerekmektedir. Bu belgenin belirli bir süresi yoktur ve devredilebilir.

Şikayet ve ekstra bir durum olması durumunda Turizm İşletme Belgeli işletmeye Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından tekrar denetim yapılabilir.

Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İşletme Belgesi alan işletmeleri; kendi sisteminde, uluslararası duyurularda ve çeşitli dokümanlarda duyurarak, işletmenin tanınırlığına katkı sağlamaktadır.

Danışmanlık verdiğimiz sektörler